Presentation, instruktörer på Brukslydnadslägret 13-16 juli

Karin Haglund
 
Jag har hållit kurser sedan 1995 och sedan 1997 i min egen verksamhet Karins Hundservice. Från början var det mest valpkurser och vardagslydnad men numer är det nästan uteslutan­de tävlingsinriktade kurser, kurser för instruktörer och då främst om inlärning och relation. Jag tar mig också an en och annan problemhund.
Min träningsfilosofi är att det ska vara roligt att träna och tävla. Jag jobbar belöningsbaserat så långt det går och tycker att rätt engagemang och attityd är viktiga ingredienser för att få till bra och hållbara moment i lydnaden.
 
I dagsläget har jag tre hundar, Zac – en 12-årig hovawarthane. Med honom har jag tävlat i elitspår, tagit två cert, han är godkänd i högre spår och högre bevakning. Han är även tjänste­hund i hemvärnet och har deltagit på två Tjänstehundsmästerskap med en 5:e pla­cering som bästa resultat. Med honom har vi även provat på IPO-FH och han är godkänd i FH2 och har deltagit på spår-VM för hoffar 2010. Har haft ytterligare två hoffehanar där den ena också tävlade i elit spår och i elit lydnad. Dessa hundar har lärt mig allt om engagemang och hur man jobbar med uthållighet då man inte får så mycket gratis.
 
Idag är Zac så klart pensionär och golden retrievern Arn har fått ta över tävlandet. För Arn är inget svårt, han älskar att arbeta och jobba tillsammans. Han är 6 år och på förrförra årets bruks-SM tog vi en silvermedalj. Han är både SE SPCH och SE LCH. Förutom det så var det stora förhoppningen att kunna köra jakt vilket vi också gjort. Men tyvärr är han inte helt tyst så det har bara blivit working test där de inte behöver jobba med andra hundar. Även där har vi 1:a pris i elitklass och i höst har vi provat på att jobba praktiskt på ett antal andjakter. Det är riktigt häftigt!  
Unghunden Grip är ca 1 år (golden)
 
Vill du läsa mer om mig och mina hundar så gå gärna in på min hemsida www.karinshundservice.se
Det ska bli jätteroligt, och en stor utmaning, att åter komma till Halmstad och lotsa dessa duktiga ekipage vidare på vägen mot framgång.

Hälsningar Karin

.........................................................................................................................................................................................................
 
Lena Källtén
 
Först tack så jättemycket för att jag får vara med på detta!
 
Jag heter Lena Källtén och har en malle som heter Prosports Fox ”Freescale  är snart 4 år och vi är uppflyttade till högre spår och godkända i lägre sök. Han är mycket tacksam att arbeta med fast ibland går det lite fort och fel. Tidigare hade jag två mallar som jag körde skydd, spår och sök med. Lindjax Asic där deltog vi i 2 SM i spår och Lindjax Ceta var vi kvalificerade till 2 SM i skydd och deltog i ett. Det viktigaste för mig är att vi har kul tillsammans jag och min hund och att lägga prestationskraven på hyllan.
 
Hälsningar, Lena Källtén
 
.........................................................................................................................................................................................................
 
Elisabeth Mattsson
 
Jag har haft hund i hela mitt liv. Jag gick min första kurs på brukshundsklubben med familjens grå­hunds­hane i slutet på 70-talet. Från mitten på 80-talet så har jag tränat och tävlat med olika raser inom lydnad och bruksgrenarna.  Sen 1994 har jag haft Kelpie och tävlat Elit- spår, sök och rapport.
 
Jag är utbildad instruktör inom SBK och har Canis klicker utbildning.
 
När det gäller hundträning så tycker jag det är viktigt att man är noggrann och konsekvent med vad man belönar.  Jag blandar och ger vad det gäller ”metoder” och försöker ha individanpassad träning till varje ekipage som jag tränar . För att få en träning med hög kvalitet så krävs fantasi, struktur och utvärdering . Jag vill att träningen ska vara en rolig och positiv stund tillsammans med min hund.
 
Med vänlig hälsning, Elisabeth Mattsson

.........................................................................................................................................................................................................

Mia Andreasson

Jag heter Maria Andreasson men alla som känner mig säger Mia.
Ska verkligen bli jättekul att få komma till Halmstad i sommar och se, träffa och träna med alla trevliga ekipage!

Lite om mig själv:

Är en hund och hästgalen tjej som i stort ett alltid tränat djur av olika slag. Byggde agility­bana åt hamstrarna och lärde katten gå fot i brist på en egen hund att träna. I hemmet fanns det alltid ett gäng olika djur och är uppvuxen med pudel, rottis och Grand Danois (föräldrar­na hade en förmåga att råka på och rädda alla olika hundar som ingen annan ville ha…därav blandningen..)

Men min första egna hund efter jag flyttade hemifrån var faktiskt en Husky som jag körde drag med! Efter Nuuk (som han hette)blev det ett gäng samojeder och i samband med detta så fastnade jag också för brukset…J
Samojeder är kanske inte det mest lättlärda man kan tänka sig så det innebar i mångt och mycket att hitta nya vägar till att få fram de beteenden som behövs i lydnaden… då detta var i början av 90-talet så var jag ganska ensam om att köra ett mycket mer belöningsbaserat tänk än vad som var brukligt då… J Men både Sigge och Isack tog sig upp i eliten i både spår och lydnad och tiken jag hade var grym på agility!
En sak jag lärde mig av dessa underbara hundar var att hundträning måste vara kul  - både för mig och för hunden!
Samt att man aldrig ska underskatta vikten av att ha riktiga grunder att falla tillbaka på. Älskar att träna grunder och delar! 

Just nu så har jag två labradorkillar av jakttyp som jag kör bruks och jakt med.
Melker  - en 8-årig kille med mycket rutin och säkerhet i det han gör. Lugn och stabil och tryggheten själv. Tävlar i både Ekl spår, Ekl sök och har startat Ökl jakt och Ekl WT
Minton – snart 3 år och med en aldrig sinande energi!  Tävlar Hkl spår, Hkl Sök och Ökl jakt samt Nkl WT.
Mintons ledord: fort, fort, fort…och ibland lite fel… ;) men med mycket glädje och vilja och med ett jävlar anamma som är svårslaget..!
Det är just skillnaden mellan dessa två som är så kul! Ställer stora krav på mig som förare och att veta vilket upplägg som är bäst för just den här individen, just idag, just nu! Vilka rutiner behöver den här hunden? Hur ska jag få honom i rätt modus (lugnare/hetare)…?

Och lite så tycker jag att hundträning i stort är. Vi är ett team jag och min hund! Ett team där båda har sina uppgifter att sköta för att det ska funka. Min uppgift är att på bästa sätt hjälpa min hund att förstå och prestera det jag vill samt att få honom att tycka detta är lika kul som jag! Och min hunds uppgift är att aktivt deltaga i ”leken” och efter sin bästa fysiska och psy­kiska förmåga utföra det jag ber den om. Man måste hitta en väg som funkar för både förare och hund för att det ska kännas bra. Och känns det bra – då blir det ofta det också! 

Vi syns v.28, //Mia